Er is een plek op het internet waar je zo ongeveer alles kunt kopen voor hoogwaardige fotografie. Van digitale studiocamera tot glanspers voor traditionele barietdrukken, van monitorkalibratie tot fotochemicaliën.
Ook als je niet in bent voor traditionele fotografische technieken moet je eens bij Monochrom kijken. Wat ze bijvoorbeeld hebben op het gebied van archivering, opslag en presentatie is erg interessant.
CD’s voor 300 jaar
Portfoliodozen en –koffers, zuurvrije archiefdozen, meet-, test- en conditioneringsmateriaal en al het andere dat nodig is voor duurzame beeldopslag. Inclusief een eigen merk goudcoated archiverings-cd’s (meer dan 300 jaar) en dvd’s (meer dan 100 jaar).
Pinhole
Ook op opnamegebied is er veel te beleven, en dan vooral spullen die je in winkels niet ziet, inclusief Monochrom’s eigen objectief (het ‘Subjektiv’, voor bijna-scherpte tot onscherpte), en een groot arsenaal aan breedbeeld-, panorama- en pinholecamera’s en –accessoires.
Je kunt zelfs losse pinholeplaatjes bestellen, vooral als je zelf je camera wilt bouwen. De gaatjes van zo’n gaatjescamera moeten niet alleen klein zijn, maar ook scherp begrensd en gaaf van vorm, vandaar dat Monochrom ze met superprecisie laat maken. Het leukste zijn trouwens de bodydoppen met een pinhole erin.
Rodinal
In de sector afwerking vind je zowel inkten en papier voor ink jet printers als materialen voor traditionele fotografie, inclusief vergrotingsapparatuur, ontwikkel- en spoelsystemen, droogapparaten (ook papierdroogrekken voor natuurdroging van barietdrukken). Bij de ink jet materialen vind je Hahnemühle, Harman, Ilford, Museo en MonoPrint. Traditioneel fotopapier van, natuurlijk, Ilford, maar ook Fuji, Unibrom en Kentmere.
Mocht je een nieuwe vergroter willen kopen: het begint bij de Kienzle Tempomat kleinbeeldvergroter voor € 1257.
Maar weinig minder basic dan een gaatjescamera, de duizenden euro’s kostende, in allerlei uitvoeringen leverbare Alpa uit Zwitserland. Voor middenformaat rolfilm, met eersteklas optiek. Absolute fijnmechaniek, al zit er bijna niets in. Achterop zit de rolfilmcassette, voorop het objectief. Daartussen zit een soort frame met twee handgrepen en een zoeker erop: dát is feitelijk de camera.
Wie dacht dat de donkere kamer dood is: het is gewoon allemaal nog te koop: HC-110, Acufine, Diafine, D-76 en niet te vergeten Rodinal, een filmontwikkelaar van Agfa, in 1891 (!) voor het eerst op de markt, vermoedelijk toch wel het langst leverbare fotoproduct.